בחירת גופי תאורה למטבח
אם יש חלל בבית בו תאורה נכונה הינה מהותית, זהו ללא ספק המטבח.
כיום עבור מטבחים ניתן למצוא מגוון גופי תאורה מתאימים, מעוצבים ומיוחדים, החל מגופי תאורה למטבח כפרי ועד גופי תאורה למטבח מודרני.
יחד עם זאת, קבלת מענה תאורה יעיל למטבח מושפעת באופן ישיר מבחירה נכונה ומיקום מדויק של גופי התאורה.
מה החשיבות של תאורה נכונה למטבח?
בהיותו חלל עבודה יש חשיבות רבה לגופי תאורה במטבח, הנדרשים עבור פעולות שונות המבוצעות בו תחת תאורה בהירה מפוזרת או ממוקדת, הנדרשת לבישול, חיתוך, שטיפת כלים, ניקיון, אכילה, סידור מצרכי מזון ועוד. לשם כך יש צורך בתאורה כללית בהירה וחזקה, עם פיזור שווה ורחב המאפשר נראות טובה של כל המרחב. בנוסף יש צורך בתאורה ממוקדת באזורים שונים בחדר, כמו תאורה למשטחי עבודה ולאי, תאורה לכיור, לארונות ומדפים, למזווה כדומה. כמו כן יש צורך בתאורה מתאימה לבר או פינת אוכל במטבח או בצמוד לו. בנוסף, מכיוון שמטבח הוא לרוב אזור שהושקע רבות בחזותו, תאורה גם חשובה להבלטת עיצובו ויופיו של חדר זה, עם תאורה המדברת באותו סגנון עיצוב של המטבח, ושלא אחת גם כוללת תאורה רכה לשעות שהמטבח אינו פעיל.
מה כדאי לדעת לפני שבוחרים תאורה למטבח?
לפני שבוחרים תאורה למטבח, כדי שתאורה זו באמת תשרת את החלל ותעניק לו מענה פרקטי ואסטטי, יש מספר גורמים שצריך לקחת בחשבון. קודם כל יש להבין מהם צרכי התאורה בחדר, בין אם לעבודה, אכילה, הסבה, אווירה וכדומה. בהתאם לצרכים אלו יוגדרו מספר גופי תאורה נדרשים וייבחר המיקום המתאים להם. נתונים אלו, בשקלול עם סגנון עיצוב המטבח, יספקו בסיס לבחירת גופי תאורה עם שפת עיצוב אחידה, במידות וגדלים נכונים, היוצרים איזון חזותי בין כלל גופי התאורה ושאר הפריטים הקיימים בחדר. בנוסף, מכיוון שמדובר בחדר המייצר הרבה לכלוך חשוב לבחור בגופי תאורה עם מבנה מחומרים שאינם צוברים אבק ולכלוך ושקל ופשוט לנקותם.
היכן מומלץ למקם גופי תאורה למטבח?
כאמור, כדי לזכות בפתרונות תאורה נכונים, יפים ויעילים יש לתת את הדעת לא רק על העיצוב אלא גם על המיקום. המיקום של גופי תאורה במטבח מוכתב מצרכי עבודה והתנהלות שונים במרחב זה, כאשר לכל אזור במטבח יש צרכי תאורה ייחודיים משלו, כפי שניתן לראות בדוגמאות הבאות:
- משטחי עבודה במטבח, לרבות אי וכיור, נדרשים בתאורה בהירה, ישירה וחזקה, שיכולה להיות גלויה או מוסתרת על גבי הקיר או מהתקרה, בזווית שיוצרת כמה שפחות אזורים מוצללים. כמו כן, אם מדובר במספר משטחי עבודה או משטח עבודה ארוך במיוחד כדאי לפזר מספר נקודות תאורה, עם מיקום של גופי תאורה מעל לנקודות פעילות ידועות, למשל מעל כיור, מעל לכיריים או מעל לשיש.
- עבור פינת אוכל או בר מטבח יש לבחור תאורה הממוקדת מעל לשולחן ומפזרת את אור בהיר ונעים באופן אחיד. לא אחת כדאי לשלבה עם דימר המאפשר להתאימה לאווירה המבוקשת לארוחה משפחתית, לארוחה חגיגית ועד לארוחה רומנטית.
- תאורה כללית במטבח ניתן להשיג על ידי גוף תאורה מרכזי גדול המוצב במרכז התקרה, או בעזרת פסי תאורה המחוברים לאורך הקירות, או כאלמנטים צמודים או שקועים בתקרה או בקירות.
- גם את ארונות המטבח יש להאיר עם תאורת פס מתחתם שמונעת את הצללתם של משטחי עבודה, ועם תאורת פס מעל לארונות המאפשרת לראות היטב את תכולתם.
איזה גופי תאורה מתאימים למטבח מודרני?
כמו בכל חדר אחר בבית, גם תאורת מטבח נדרשת להתאים לעיצובו של החדר. כך למשל, למטבח מודרני עם קו נקי, ישר, אחיד, פשוט ואלגנטי יש לבחור בגופי תאורה המדברים באותה שפת עיצוב עם אור לבן ובהיר. כמו כן למטבח מודרני יתאימו גופי תאורה עשויים מחומרים עכשוויים כמו אלומיניום ובגוונים ניטרליים כמו שחור, לבן ואפור. בנוסף, למטבח מודרני עם חזות נקייה יכולים להתאים גופי תאורה נסתרים בתוך פאנל ופס תאורה, או גופי תאורה שקועים בקיר, או מוסתרים מאחורי ארונות. כמו כן ניתן לבחור ספוטים צמודים או נעים על גבי פרופיל, וכן בגופי תאורה גיאומטריים עם קווים ישירים וחזות מעניינת או גופי תאורה בעלי חזות תעשייתית או אורבאנית.
איך להתאים תאורה למטבח כפרי?
מהצד השני של הקשת, אנשים רבים בוחרים לעצב את מטבחם בסגנון כפרי, ביתי, טבעי וחמים. כמו בכל מטבח, גם מטבח כפרי נדרש בהרבה מאוד אור בהיר, עם נטייה לכיוון יותר חם של אור המתאים לעיצובו. כמו כן מטבח כפרי לרוב יהיה מורכב מגוף תאורה מרכזי בעיצוב מתאים, מעוגל ודקורטיבי, שיכול לקבלת השראה מימים עברו כמו מנורות פחם מתחילת המאה העשרים.
בנוסף, ניתן שלב במטבח כפרי מנורות קיר מעוצבים ליצירת אווירה ומוקדי אור. כמו כן ניתן לשלב תאורה ממוקדת המבליטה את יופיו של המטבח הכפרי וחומרי הגלם שלו, בין אם מדובר בהדגשת דלפק עבודה מעץ מלא או אבן טבעית, מדפי ויטרינה עם כלי חרסינה עדינים וכדומה. ולבסוף, גופי התאורה עצמם יכולים להיות נסתרים או גלויים ועשויים מחומרים טבעיים שונים, כמו עץ, ברזל, נחושת וזכוכית.